Program


 Program hösten 2024


















Onsdag 20 november kl. 18.15

Docent Stefan Mähl: I Hansans spår - svenskt och tyskt i det senmedeltida Sverige


I de svenska städerna fanns under 1300- och 1400-talen en tysk befolkningsgrupp som bestod av främst hantverkare och köpmän. De kom huvudsakligen från  Nordtyskland, till exempel från Dortmund och Lübeck. På gator och torg talades såväl svenska som lågtyska (nordtyskarnas språk).  Mindre känt är att lågtyska också användes i de svenska städernas förvaltningsarbete och i korrespondensen med andra Östersjöstäder. I föreläsningen berättar Stefan Mähl om språk- och kulturmöten mellan svenskar och tyskar i det senmedeltida Sverige.


Plats: Sal 22-0031 (OBS LOKAL!) i Campus Engelska Parken, Ingång från Carolinaparken (samma som Humanistiska Teatern), adress Thunbergsvägen 3C.


Innan sammankomsten hålles föreningens årsmöte för 2024. Handlingar till detta finns här.


Observera att lokalen öppnas strax före kl. 18.00. Efter föredraget inbjuds medlemmarna till samkväm med ost och vin till självkostnadspris i personalrummet på Inst. för kulturantrolopogi och etnologi. Betalning sker kontant eller via Swish nr 123 069 57 42.


Svenska Humanistiska Förbundets årsbok 2024 av Rickard Tellström, Varje tugga är en tanke. Svensk matkultur under 800 år kommer att vara tillgänglig vid mötet. Troligen kommer även överblivna ex av tidigare årsböcker att finnas vid mötet.


Välkomna!



Onsdag 18 september kl. 18.15

Fil dr. Helena Wangefeldt Ström: På spaning i gränslandet mellan kult och kultur. Religiöst kulturarv, pilgrimer, och kulturturister i 1600-talets Rom och Venedig


Hur kom det sig att svenska 1600-talsresenärer gick på guidade visningar i reliksamlingar och i Vatikanen när de var i Italien? Och varför nämns religiösa fester och berömda reliker tillsammans med konstsamlingar och spektakulära gängbråk i en guidebok över 1600-talets Venedig? Framväxten av ett storskaligt samlande under 1600-talet med detaljerade inventarieförteckningar, särskilt inredda rum, och guidade visningar blev ett frö till senare tiders museer. En ny publik gjorde entré: kulturturister med guideböcker. Museerna skapade ett gränsland mellan sakralt och profant. Vad är vad i dagens kulturarv?

          


Från våra grannföreningar...


Klassiska Föreningen i Uppsala har också dragit igång höstens verksamhet: 


- 30 oktober: föredrag med fil. dr Axel Frejman: "Vatten vid grekiska helgedomar - vad, var, hur och varför?"


- 25 november: föredrag med fil. dr Kristian Göransson: "Olympiska spelen och andra panhellenska spel i antikens Grekland”


Föreläsningarna äger rum i Engelska Parken Hum Centrum Hus 16 sal 0043, kl. 18.30 (precis)



Föreningen Svenska Istanbulinstitutets vänner har flera föredrag under hösten. Du hittar mer information här.



Karlstads Humanistiska Förening har också som vanligt många aktiviteter på gång! Du hittar deras program här

P.S: har du betalat medlemsavgiften för Uppsala Humanistiska Förbund 2024? 


Den är 200 kr samt samt 50 kr för person boende på samma adress. Betala avgiften till bankgironr 814-0774 eller Swish nr 123 069 57 42


För vidare information, se huvudsidan

Uppsala Humanistiska förbund


e-post: info@uppsalahumanforb.se

postadress: c/o F. Sixtensson

          Timmermansgatan 12 B

 753 33 Uppsala



Styrelse 2023-2024


Birgitta Meurling (ordförande)

Lars Wollin (vice ordförande)

Fredrik Sixtensson (skattmästare)

Gullög Nordquist (sekreterare)

Ragnar Hedlund (ledamot)

Lisa Hagelin (suppleant)

Mats Cullhed (suppleant)


Uppsala Humanistiska Förbund verkar för humanistisk bildning –– alla aspekter av den mänskliga erfarenheten. 


Vi vänder oss till alla som är intresserade av ämnen som historia, konst-, litteratur- och musikvetenskap, språk, filosofi, arkeologi, etnologi. Men också till exempel av juridik, samhällsvetenskap och naturvetenskapernas historia.


Vi är en lokalförening av Svenska Humanistiska Förbundet som har till uppgift att verka för den humanistiska bildningen. 


Verksamheten består vanligen av fyra sammankomster varje år med föredrag och åtföljande frågestund samt en lättare supé till självkostnadspris. Inbjudningar kommer via e-post eller i brevlådan!v